Tejfeles gombapaprikás knédlivel

gombapaprikás knédlivelTejfölös csiperkegomba-paprikás receptje

A tejfeles-paprikás csiperkegomba-mártás számos társításban tálalható. A Google-kereséssel található honlapok első helyen a húsételeket említik, ezekhez is kiváló, de íze érvényesül akár párolt rizzsel, galuskával vagy törtburgonyával. Különlegesen finom (és tetszetős) knédlivel: a tésztaféle felszívja a szaftot, a gombagerezdek hersegnek a szánkban.

Hozzávalók a gombapaprikáshoz:

  • min. 50 dkg csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • ½ deciliter olaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Só, bors, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 pohár tejföl (lehet 1,5-2 pohárnyi is)
  • 2 evőkanál liszt (ez el is hagyható vagy helyettesíthető darával, rizsliszttel)

Elkészítés:

  • A megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük.
  • Ha elkészült, meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, jól elkeverjük.
  • Hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ha nem enged elég vizet, ezt pótolhatjuk egy kevés csapvíz hozzáadásával.
  • Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és egy kevés vízzel.
  • Miután a gomba kellően összeesett és megpuhult, belekeverjük a tejfölt is.

Ahogy említettük, a tejfeles gombapaprikást gyakran tálalják galuskával, rizzsel vagy akár kenyérkockával. De knédlivel az igazi!

Sok üzletben vásárolhatunk kész knédlit. Fogyasztás előtt ezt fel kell párállni. De elkészíthetjük magunk is:

Cseh knédli készítése tejfelesgombához

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 darab tojás
  • 2,5 dl tej
  • másfél tk só
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 tk cukor

Elkészítés:

  • A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot.
  • A liszteket elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejet és a tojást is.
  • Lágy, nem ragacsos tésztát gyúrunk, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  • A tésztából később felszeletelendő két rudat vagy gombócokat formálunk.
  • Egy lábasban vizet forralunk, beleállítunk egy rácsot vagy párolóbetétet, és kibéleljük egy darab beleillő sütőpapírral.
  • A sütőpapírt vékonyan megkenjük vajjal és ráfektetjük a tésztadarabokat (rudakat vagy gombócokat).
  • Lefedjük és 15 percig pároljuk. Közben nem nézegetjük, nem piszkáljuk, békén hagyjuk.
  • A rudakat felszeleteljük, langyosra hűtve tálaljuk.
  • Ha gombócokat készítettünk, egészben vagy félbevágva tálaljuk.

tejfeles csiperkegomba, knédliKulcsszavas Google-keresés: tejfeles gombapaprikás knédlivel; csiperkegomba-paprikás recept; cseh knédli készítése; tejfeles gomba mártás hozzávalók

Medwe a cikk elkészítéséhez mesterséges intelligencia eszközöket vett igénybe.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük